השנה החולפת הייתה מהסוערות שידע שוק ההון אך גם כזו שסיפקה תזכורת שהתמודדות עם אי הוודאות ומצבי השוק המשתנים, מחייבת שילוב של נכסים אלטרנטיביים, המייצרים יסוד של יציבות בתמהיל ההשקעות. אם עד כה היה מדובר בעיקר בנחלתם הבלעדית של הגופים המוסדיים, חסמי הכניסה הנוקשים הוסרו ועבור המשקיעים הפרטיים נפתחה דלת כניסה לעולם ההשקעות החדש. מהם המאפיינים הייחודיים של השקעות אלטרנטיביות? מה הופך אותן לנחוצות במיוחד ואיך אפשר להיחשף אליהן? הנה הסבר תמציתי שיעשה לכם סדר – גם בתיק ההשקעות.
השקעות אלטרנטיביות, או בשמן הגנרי השקעות "מתקדמות", אמנם התפתחו עוד הרבה קודם לפרוץ מגפת הקורונה אך היו "מתחת לרדאר" ונחשבו לזירת ההשקעות של השחקנים הגדולים, שהיו הנהנים הבלעדיים מגריפת הרווחים, בצד היכולת למזער את החשיפה לתנודות השוק הסחיר באמצעות הקצאה של רכיבים אלטרנטיביים כחלק מפורטפוליו ההשקעות.
עם זאת, הטלטלה שהכתה בשווקים אותתה כי בעידן ההשקעות המודרני הכללים משתנים ונוכח הסיכונים הגוברים, אי הוודאות השוררת והתנודתיות החריפה המאפיינת את השווקים הסחירים, נדרשים גם משקיעים מהשורה לגוון את תמהיל ההשקעות המסורתי באמצעות פיזור וחשיפה להשקעות מזן אחר – נכסים בלתי סחירים. מדובר בערוצי השקעה המציעים סקאלה רחבה של אפשרויות, כדוגמת השקעות בקרנות נדל"ן (יזמות, מניב, חוב וכיוצא בזה), קרנות פרייבט אקוויטי (PE), חברות היי-טק וביומד פרטיות, מיזמי תשתיות ואנרגיה, הלוואות חברתיות (P2P) ושאר מגזרי פעילות משגשגים.
בשל העובדה כי השקעות אלה אינן סחירות, ומכאן השם "אלטרנטיביות", הן בעלות קורלציה נמוכה לתנועות השוק הסחיר ואף הוכיחו כי גם בעתות של משבר וירידות שערים חדות, הן מתנהגות כמעט במנותק מהשוק ואף מסוגלות להניב תשואה חיובית. למעשה, התרומה של השקעות אלה רחבה הרבה יותר והן מקפלות בתוכן, מלבד פוטנציאל תשואה נאה, אלמנטים המייצרים מנגנוני הגנה ואיזון בתיק לצד גידור סיכונים ופיזור השקעות גם מחוץ לבורסה.
בתקופה האחרונה רף הכניסה לתחום החל לרדת בהדרגה וכיום גם משקיעים מהשורה זוכים לגישה לאותם ערוצי השקעה. בצד זאת ועל אף הפופולריות והפריחה המואצת של עולם ההשקעות האלטרנטיביות, המשקיע הפרטי עדיין אינו יכול להשקיע באופן ישיר או דרך הבנק באותם אפיקים אלא רק באמצעות הגופים המוסדיים או חברות ייעודיות המחזיקות בהסכמי שיתוף פעולה עם קרנות מובילות בשוק המקומי ומעבר לים.
חשוב להדגיש, העדר היכולת של המשקיע הפרטי להשקיע באופן ישיר באפיקים אלטרנטיביים והתלות בחברות המתווכות, מהווה למעשה יתרון עבורו – רשת סינון למיקוד בהשקעות אטרקטיביות נוכח ריבוי האפשרויות. בשונה מהשוק הסחיר, השקעות אלה דורשות בחינה קפדנית של הגוף המנהל, כרוכות לרוב בהתחייבות לתקופת השקעה מסוימת (הכספים לא נזילים בכל רגע נתון), כמו גם בחינת מידת הסיכון הנלווית לכל ערוץ השקעה.
בשנים האחרונות אנו ב'נטו תכנון פיננסי' עקבנו מקרוב אחר המהפכה הנרקמת בעולם ההשקעות, הקמנו מערך מקצועי לאיתור ומיפוי הזדמנויות אטרקטיביות וחתמנו על הסכמי שיתוף פעולה המספקים לנו גישה להשקעות אלטרנטיביות עם מנהלי ההשקעות המובילים בישראל ומעבר לים. צוות המתכננים הפיננסיים של 'נטו תכנון פיננסי' מזמין אתכם לבחון אפשרות של גיוון התמהיל באמצעות שילוב השקעות אלטרנטיביות, שתופסות תאוצה ומסתמנות כעוגן בתיק ההשקעות.
>> למידע אודות נטו תכנון פיננסי
הכותב הינו אור אהרוני – מתכנן פיננסי בקבוצת נטו תכנון פיננסי, בעל ניסיון של 8 שנים ומתמחה בתכנון פיננסי אישי לגיל השלישי ובהשקעות אלטרנטיביות.