רפורמת המסלולים – כל מה שצריך לדעת על המהלך הדרמטי

“רפורמת המסלולים” שנכנסה לתוקף נועדה להקל על החוסכים להשוות בין מסלולי החיסכון וההשקעה השונים, להבין איזו אסטרטגיה מיושמת בכל אחד מהם ולצמצם את עלויות הניהול. כדי שכל זה יקרה, הוטלו מגבלות ותקנות חדשות על גופי הניהול, שמשפיעים על מאות אלפי חוסכים ומשקיעים. כל מה שצריך לדעת על המהלך הדרמטי שמשנה את שוק החיסכון בישראל.

אחרי שנים של דיונים, ב-1 ביולי 2024 נכנס לתוקף השלב האחרון והמשפיע ביותר במסגרת “רפורמת המסלולים” של רשות שוק ההון בישראל. רפורמת המסלולים נועדה לעשות סדר בתחום החיסכון באמצעות איחוד מסלולים, כך שלציבור יהיה קל יותר להשוות בין ביצועי הגופים המנהלים ובין מסלולי ההשקעה המוצעים בכל מכשירי החיסכון: קרנות פנסיה, קופות גמל, קרנות השתלמות, ביטוח מנהלים, קופת גמל להשקעה ופוליסות חיסכון. 

הרפורמה קובעת למעשה סוגי מסלולים מסוימים שכל חברה יכולה מעתה להציע לציבור החוסכים, כאשר שמם של המסלולים זהה בכל החברות, וכל אחד מהם מייצג למעשה תמהיל השקעות שונה, ממנו נגזרת רמת סיכון (נמוכה עד גבוהה). לשם כך, הגדירה הרשות חמישה אשכולות, כשכל אחד מייצג סוג השקעה ספציפי. 

לתכנון פיננסי מותאם אישית - צרו אתנו קשר>>

רפורמת המסלולים

חמשת האשכולות השונים והמסלולים שהם כוללים

עוקב מדדים

כל אחד מהמסלולים שיוצעו במסגרת אשכול זה יתמקדו בהשקעה פאסיבית, עוקבת מדדים, כאשר על-פי התקנות החדשות כל מסלול חיסכון יחויב לעקוב אחר שלושה מדדים לכל הפחות, ולהשקיע בכל אחד מהם בין 10% ל-50% מהכסף (במקום 90% טרם רפורמת המסלולים). ברשות שוק ההון סברו שחשיפה של יותר מ-50% מהמסלול למדד בודד מייצרת תלות גבוהה מדי בביצועי אותו המדד, ולכן נדרש לקבוע מגבלת חשיפה למדד יחיד ולהבטיח גיוון באמצעות השקעה במספר מדדים.

כמו-כן, נקבע כי החפיפה בין המדדים הנכללים בכל מסלול מחקה מדד תוגבל ל-60%. המשמעות היא שאם הרכב הנכסים במדד מסוים, למשל נאסד”ק, זהה ב-60% לפחות להרכב הנכסים במדד אחר במסלול, לא יהיה ניתן לכלול את שניהם יחד באותו המסלול. החריג היחיד באשכול זה הוא מסלול עוקב S&P500, מדד הדגל של בורסות וול-סטריט בארה”ב, בו ניתן יהיה להשקיע את כל כספי במלואם ללא כל צורך בפיזור למדדים נוספים.

מסלולים סחירים

בשונה מהאשכול הראשון, במסלולים אלו לא יושקעו כספים רק במדדים אלא גם בכל נכס השקעה סחיר, כלומר השקעה במניות ואגרות חוב, אך ללא השקעה בנכסים אלטרנטיביים (בלתי-סחירים).

ניהול אקטיבי

 כל המסלולים שיוצעו באשכול זה ישקיעו באופן אקטיבי בנכסים, סחירים לצד אלטרנטיביים.

השקעה אקטיבית עם דמי ניהול משתנים, על בסיס הצלחה

המסלולים באשכול מציעים השקעה אקטיבי כאשר גובה דמי הניהול יהיו תלויים בתשואות שיניבו המנהלים במסלולים אלו (מנגנון דמי הצלחה). מסלולים באשכול זה טרם הוקמו וצפויים להיפתח בהמשך השנה.

מסלולי אמונה וקיימות

מסלולים שיעוצבו בהתאם לכללי הלכה דתית (שריעה, הלכה) ומסלולי קיימות וסביבה (ESG) המייצרים הלימה בין השקעות לעולם הערכים של המשקיע.

על רקע יישום הרפורמה והחלת התקנות החדשות, בחודשים האחרונים קיבלו מאות אלפי חוסכים בישראל מכתבים מחברות הגמל והפנסיה בניסיון לפשט ולהסביר את השינויים שחלו במסלולי החיסכון וההשקעה. עם זאת, על אף שרפורמת המסלולים נועדה להקל על הציבור בהשוואת המסלולים ובבחינת ביצועי המנהלים השונים, עדיין נותרו “חורים” שלא בהכרח ברורים לציבור ואינם משקפים בצורה מיטבית את מדיניות ותמהיל ההשקעות בכל מסלול. כך למשל, בחלק מהגופים עשוי להיות מסלול סחיר שמשקיע במניות ואגרות חוב בישראל, בעוד בגופים אחרים ההשקעה תתבצע רק בשווקים זרים.

בשורה התחתונה

כניסתה לתוקף של רפורמת המסלולים שינתה את הכללים והגדירה מחדש את התנאים בשוק החיסכון בישראל. צוות  המתכננים הפיננסיים שלנו בקבוצת נטו תכנון פיננסי,  מזמין אתכם לתאם שיחת היכרות במטרה לסייע לכם בהבנת כלל השינויים שחלו בחסכונות שלכם, תוך בחינת האפשרויות העומדות בפניכם למיקסום מיטבי של כספי החיסכון וההשקעה.

תכנון פיננסי בהווה - יאפשר עבורכם דיוק והגשמת היעדים והמטרות הכלכליים, בעתיד.

לתכנון פיננסי ופנסיוני מותאם אישית >>

ליצירת קשר

לתיאום פגישה

לתיאום פגישה
יצירת קשר