שבירת פיקדון

צרו איתי קשר >>

עם ההתעניינות הגוברת בעולם הפיקדונות הבנקאיים והחוץ בנקאיים, הציבור מתחיל להתוודע לאפשרויות השונות ולמונחים כמו פיקדון צמוד מדד, בריבית קבועה ומשתנה, וכדומה. כל משקיע השוקל לפתוח פיקדון חייב לקחת בחשבון כמה נתונים.

מהו המיסוי על פיקדונות?

מבחינת החוק בישראל מדובר בהשקעה לכל דבר, ולכן מוטל מס על פיקדון. במידה ומדובר בפיקדון צמוד לממד המחירים לצרכן או צמוד למט”ח, שיעור המס על ההכנסות המגיעות מהריבית עומד על 25%, ולעומת זאת שינויים בשערי החליפין ובהפרשי ההצמדה אינם חייבים במס. כדי לסבר את האוזן, אין זה משנה עם המדד על ב- 5% או 6%, מה שקיבלתם בפיקדון בעקבות העלייה אינו חייב במס. לעומת זאת, בהנחה שהריבית על אותו פיקדון עמדה על 1%, הרי שעל הרווח בגינה חל מס של 25%. לעומת זאת, אם הפיקדון אינו צמוד למדד הרי שעל הרווחים חל מס בשיעור 15% נומינלי. המשמעות היא שבכל מקרה יורדים 15% מס על הרווח.

חשוב לדעת כי לפי החוק בישראל, קיימות הטבות ואפילו פטורים ממס על פיקדונות בתנאים מסוימים. לדוגמא, גמלאי שהגיע לגיל הפרישה לנשים או לגברים, נהנה מניכוי מס עקב פיקדונות בתאגידים בנקאיים, וזאת עד לתקרה העומדת על כ- 14 אלף ₪. אם מדובר בזוג, התקרה עומדת על כ- 17 אלף ₪. מאחר שהמס על פיקדונות מנוכה במקור, החישוב והנתונים הקשורים לפטור מגיעים ישירות לבנק מרשות המיסים, וההחזר מגיע לחשבון הבנק באופן אוטומטי בלי שצריך להגיש בקשה מיוחדת לכך. מעבר לכך, קיימות גם הקלות במס על פיקדונות לנכים תחת תנאים מסוימים, וניתן לקבל הקלות משולבות בגין הגעה לגיל פרישה ונכות ביחד.

מה קורה אם שוברים את הפיקדון?

פיקדונות בנקאיים וחוץ בנקאיים מוצעים לתקופות משתנות, החל בפיקדונות של פחות מחודש ועד לחמש שנים. על כן, בראש ובראשונה צריך לבחון את צרכי הנזילות שלכם, או במילים אחרות – לכמה זמן תהיו מוכנים לסגור את הכסף. בחלק גדול מהמקרים, ניתן לבצע משיכת כספי פיקדון בנקודות יציאה ידועות וקבועות מראש, למשל בכל חודש או שנה, וצריך לבחור במסלול המאפשר משיכות בהתאם לצרכים המתוכננים (כגון אירוע משפחתי גדול, שיפוץ הבית וכדומה).

משיכת פיקדון בנקודת היציאה איננה בגדר שבירה, אך יש לה שתי השלכות מהותיות. הראשונה, שתקופת הפיקדון מסתיימת. השנייה, שהריבית שתקבלו אינה הריבית המלאה של המסלול. למשל, בנק או בית השקעות עשויים להציע מסלול לשלוש שנים עם ריבית שנתית של 4%, ותחנות יציאה בסוף השנה הראשונה ובסוף השנה השנייה. בהתאם לכך, בסוף השנה הראשונה תקבלו 33% מהריבית המלאה (כ- 1.3% שנתי) ובסוף השנה השנייה 66% מהריבית המלאה (כ- 2.6% שנתי. רק אם תחזיקו את כל התקופה תקבלו את הריבית המלאה של 4% על כל שנה. התנאים האלו משתנים כמובן בין הגורמים ויש לבדוק היטב מהי בדיוק ההשפעה של יציאה בנקודות המותרות על הריבית.

לעומת זאת, שבירת פיקדון היא סיפור אחר. כאן מדובר בבקשה להוצאת הכספים בטרם תום התקופה המלאה ושלא בנקודת יציאה ידועה מראש. במקרה הזה יכולים להיות שני תרחישים עיקריים. התרחיש הראשון הוא שפשוט לא תוכלו למשוך את הכסף. ייתכן ויציעו לכם הלוואה בתנאים יחסית נוחים כנגד הפיקדון בשביל לפתור את בעיית הנזילות, אך את הפיקדון לא ניתן לשבור. התרחיש השני הוא שניתן לשבור את הפיקדון, אך פעולה זו תהיה כרוכה בקנס, שגובהו עשוי להפוך את כל ההשקעה לבלתי משתלמת. שוב, התנאים משתנים בין הגורמים ובין הפיקדונות, כולל אפשרות השבירה והשלכותיה, וכמובן שחשוב לוודא זאת מראש.

כיצד ניתן להגדיל את הרווח מהפיקדון?

למי שמעוניין למקסם את הרווח מהפיקדון, הנה מספר נתונים וטיפים שיכולים לעזור:

  • גופים חוץ בנקאיים – אנשים רבים אינם מכירים את האפשרות של פיקדון בגוף חוץ בנקאי. האופציה בהחלט קיימת, ולא פעם ניתן לקבל בה ריביות גבוהות יותר מאלו המוצעות על ידי הבנקים. עד כמה הדבר משמעותי? אם הפקדתם למשל סכום של 300 אלף ₪ בפיקדון בבית השקעות, בריבית של 5% שנתי למשך שנתיים, הרווחתם 30,750 ₪ לפני מס. לעומת זאת, אם הפקדתם את אותו הסכום בבנק בריבית של 4% שנתי, יצאתם בסוף התקופה עם 24,480 ₪. כלומר, באופציה הראשונה יצאתם עם יותר מ- 6,000 ₪ רווח.
  • הצמדות למדד ולמט”ח – בעיקר בתקופה בה המדד עולה, יש היגיון בבחירת פיקדון צמוד מדד. למשל, אם בחרתם פיקדון לא צמוד בריבית של 4.5% והאינפלציה עלתה ב- 5%, אמנם הרווחתם את הריבית אבל הפסדתם מבחינה ריאלית. לעומת זאת, אם בחרתם פיקדון בריבית של 1.5% צמודה למדד, הרי שהרווחתם גם את העלייה של 5% וגם את הריבית. באותו האופן, בתקופה של שינויים בריבית במשק, קיים היגיון בבחירה בפיקדון של ריבית משתנה על בסיס הפריים, ובתקופה של שפל במשק קיים היגיון בהצמדה למטבע חוץ חזק. יחד עם זאת, קיים כאן כמובן גם סיכון השקעה מסוים במידה והמדד או שער החליפין יורד, ולכן חשוב לוודא שהסיכון מגודר במסלול בו הקרן אינה מושפעת מהירידה.
  • נתונים נוספים – מלבד האמור לעיל, אפשר לשפר ריבית על פיקדון באמצעות ביצוע סקר שוק מקיף בין הבנקים והגופים החוץ בנקאיים. בתוך כך, כדאי לבדוק כיצד משפיע משך הפיקדון על הריבית, כאשר נכון להיום המסלולים שבין חצי שנה לשנה מזכים בריביות הגבוהות ביותר. כמו כן, ככל שתשקיעו סכום נכבד יותר כך מטבע הדברים יגדל הרווח, ובמידה ומדובר בסכום משמעותי ייתכן שתוכלו לנהל משא ומתן מול הבנק או בית ההשקעות על גובה הריבית שתקבלו.

פיקדון מקצועי שמניב תשואות – איך מתחילים?

פיקדון בהחלט מהווה אפיק השקעה מושכל בעת הזו של תנודתיות בשוק, אך כדי למקסם אותו ולבחור את המסלול המתאים אישית עבורכם יש להבין את התחום ולהכיר את הניואנסים. לשם כך עומדים לרשותכם המומחים שלנו, בעלי ידע עתיר של מעל ל-30 שנות ניסיון שישמחו לבדוק עבורכם את כלל אפשרויות ההשקעה, להכווין אתכם אל הפיקדונות המשתלמים, הרווחיים והנכונים ביותר להעדפות והצרכים האישיים שלכם.

צרו איתי קשר

ליצירת קשר

לתיאום פגישה

לתיאום פגישה
יצירת קשר