בחסות עליית הריבית-האפיק שדוחק הצידה את הפיקדונות הבנקאיים

בחסות עליית הריבית זוכים בתקופה האחרונה הפיקדונות הבנקאיים לתשומת לב, אולם עבור מי שבוחן את התנאים לעומק ומבקש לנצל את הסביבה הכלכלית ליצירת פוטנציאל תשואה אטרקטיבי יותר, עשוי למצוא באפיקים מתחרים פתרון מועדף. זום-אין למאפיינים של כמה מהאלטרנטיבות שמאפשרות להוציא מהכסף שלכם הרבה יותר.

במשך יותר מעשור, למעשה מאז המשבר הפיננסי ב-2008, האינפלציה בעולם נותרה בגבולות היעד ורמת הריבית הייתה די קבועה. זו שייטה בסמוך לטריטוריה האפסית, למעט מקרים אחדים בהם טיפסה ואז חזרה מטה במהרה. עבור הכלכלה הגלובלית, סביבת ריבית אפסית תפקדה כמנוע צמיחה ופקטור מרכזי מאחורי הגאות שליוותה את השווקים במשך למעלה מעשור.

ואולם, בתקופה האחרונה התמונה התהפכה: הריבית מתנתקת מהרמה האפסית ומטפסת בהדרגה. הטריגר: סחף אינפלציוני שלא נראה דומה לו זה עשורים ארוכים. המציאות הכלכלית החדשה אילצה את הבנק הפדרלי בארה”ב לצאת מאז חודש מארס האחרון למסע העלאות ריבית עם מטרה אחת – ריסון האינפלציה וחזרה ליציבות מחירים. בעקבות הפד’, החלו גם רבים ממקביליו בעולם, לרבות בנק ישראל, לנקוט במדיניות דומה של העלאות ריבית לטובת דיכוי האינפלציה.

השינוי בריבית מייצר השפעות רחבות הנוגעות כמעט בכל היבט כלכלי, גם ביחס לאטרקטיביות אפיקי ההשקעה והחיסכון הסולידיים, שחלקם חוזרים לקדמת הבמה בעידן של ריבית עולה. כך, בולטים באחרונה הפיקדונות הבנקאיים כמוצרים נושאי ריבית, הקרנות הכספיות שמתפקדות כקרן נאמנות המוגבלת להשקעה בסוגי נכסים סולידיים קצרי מועד ותיק אג”ח לפדיון, שלראשונה מזה שנים ארוכות נהנה מהיצע של הזדמנויות השקעה בשוק אגרות החוב, כמכשיר השקעה הקורלטיבי לשינוי בריבית.

איפה תהנו מנזילות שוטפת לצד פוטנציאל תשואה הגבוה ביותר?

בין אותם אפיקים שנהנים מעליית ריבית ניכרים הבדלים משמעותיים וכדי לבחור בחלופה האופטימלית, התואמת את צרכי ופרופיל המשקיע, הכנו עבורכם השוואה תמציתית ביחס למאפיינים, ההבדלים ונקודות החולשה של כל אלטרנטיבה:

נזילות הכספים וטווח השקעה – פיקדון בנקאי נעול לרוב לטווח זמן של שנה ומעלה, כאשר במהלך התקופה לא עומדות לרשות החוסך נקודות יציאה המאפשרות משיכת הכספים. מנגד, תיקי אג”ח לפדיון וקרנות כספיות מתפקדים כמכשירי השקעה סחירים ובהתאם נהנים מנזילות שוטפת ומתאימים לכל אופק השקעה.

פוטנציאל תשואה – תיק אג”ח קונצרני (אגרות חוב שהנפיקו חברות ותאגידים) מגלם פוטנציאל תשואה גבוה יותר ביחס לשני האפיקים המתחרים, זאת בזכות פרמיית הסיכון שמשלמות איגרות החוב למשקיעים. למעשה, ישנן אגרות חוב שהנפיקו הבנקים ואלה מעניקות למשקיעים תשואה גבוהה מזו שמציע הבנק עצמו בריבית על פיקדונות.

מנגנון מיסוי (ריאלי מול נומינלי) – שיעור המס הנגזר מהרווח בפיקדונות בנקאיים הינו 15% נומינלי, לעומת 25% ביחס למרכיב הרווח הריאלי באג”ח צמוד-מדד. לשם המחשה, אם פיקדון בנקאי ואג”ח צמוד-מדד מניבים תשואה שנתית זהה של 4%, ובהנחה שהאינפלציה בישראל נותרת גם היא על 4%, בפיקדון בנקאי ישלם החוסך מס של 15% על מרכיב הרווח ואילו המשקיע באג”ח לא יידרש לשלם מס כלל בשל קיזוז מס רווח הון מול שיעור האינפלציה. כמו-כן, אג”ח צמוד-מדד מייצרת כרית ביטחון בתרחיש של המשך נסיקת האינפלציה, שכן אלה משלמות למשקיעים בהתאם לעליית מדד המחירים לצרכן.

אפשרות חשיפה גם לרכיב המנייתי – בשונה מקרנות כספיות ופיקדונות בנקאיים, בתיק אג”ח ישנה אפשרות לגוון את התמהיל באמצעות חשיפה לרכיב המנייתי, זאת מתוך הסתכלות ארוכת טווח וניסיון העבר שהוכיח כי לאורך זמן האפיק המנייתי נוטה להתאושש, לעיתים בחדות, ולהניב תשואה עודפת. עם זאת, ראוי לציין כי השקעה במניות כרוכה בעלייה בפרופיל הסיכון הכולל בתיק.

בשורה התחתונה, על אף ההתעניינות בפיקדונות הבנקאיים בתקופה האחרונה, בשוק החיסכון וההשקעה קיימות אלטרנטיבות נוספות הנהנות מסביבת ריבית עולה ומייצרות שילוב אופטימלי של נזילות הכספים, פוטנציאל תשואה גבוה ומנגנון מיסוי המטיב עם המשקיעים בתקופה של אינפלציה גבוהה.

לצד זאת, יש לציין כי בכל אפיק השקעה ישנה גם חשיבות מכרעת בבחירת הגוף המנהל, כזה המחזיק בניסיון רב שנים והוכיח היסטוריית ביצועים. צוות המתכננים ב’נטו תכנון פיננסי’ עומד לרשותכם בכל עת וישמח לסייע בבחינת מערכת הצרכים במטרה להתאים את אפיק ההשקעה לדרישותיכם ולהבטיח כי גם בזמן שהכלכלה העולמית סוערת והריבית מטפסת, תוכלו לקצור את פירות ההשקעה.

>> למידע אודות נטו תכנון פיננסי

 

הכותב הינו נאור ניסים – סוכן ביטוח פנסיוני ומתכנן פיננסי

 

 

 

 

מעוניינים לדעת עוד?

מלאו את הפרטים ואנחנו נדאג שתקבלו את כל התשובות שאתם צריכים לקבל!

ליצירת קשר

לתיאום פגישה

לתיאום פגישה
יצירת קשר